Natúrkozmetikum, smink és én

HősNőkBlogok
A kozmetikum mániám nem csak a bőrápolásban merül ki, a sminkelés is beletartozik. Lehet, hogy már írtam, de besegítek itt: http://egynaperted.blogspot.com/ a sminkelésben.


Jöjjön most ide a fenti oldalon publikát nyári smink ötlettár:

Eddig azért hullattunk könnyeket, mert nem akart jönni a nyár, most meg már akár vége is lehetne.... valljuk be, nagyon kevesen szeretik, amikor már olyan helyeken is izzadnak, ahol egyébként képtelenség! (például a szemhéjon)
Ilyen hőmérséklet mellett, bizony nem mindegy, hogy milyen módszerekkel, és milyen termékekkel sminkelünk! Aki minden nap kénytelen munkába menni, és onnan haza, annak sajnos nem megoldás a "maradj otthon, ne menj a napra", mert menni kell!

Menjünk végig sorban a folyamatokon!

1. Arcápolás

Melegben általában tágulnak a pórusok és fokozottan termelődik a faggyú. Ezt figyelembe kell venni a bőrápolók kiválasztásakor!
Akinek általában száraz a bőre, annak most "szerencséje" van, mert most a normál kategória felé fog tolódni. Rugalmasabbá válik a bőr, kicsit fényesebb lesz, de semmiképpen sem zsíros. Elég egy könnyebb, hígabb hidratálóra cserélni a szokványos, zsírosabb krémet.
A normál és zsíros bőr viszont nagyobb odafigyelést igényel. Itt már előfordulhat, hogy délutánra úgy nézel ki, mint akit kacsazsírral kentek be, persze az áradat viszi a sminkedet is! Ami fontos, hogy ne ess túlzásba! Válassz mattító, könnyű, zselés arcápolókat. Ha túl agresszív, zsíros bőrre való termékre váltasz, akkor pont az ellenkezőjét éred el, és a bőröd még több faggyút termel.

2. Smink- alapozás, arc
Ha kényelmesen érzed magad alapozó nélkül, akkor hajrá! Használj színezett hidratálót és korrektort, vagy csak kőpúdert.
Ha nem tudsz meglenni alapozó nélkül, mert úgy szereted, vagy a bőröd minősége miatt kell, akkor három dolgot tehetsz:
A: használj ásványi alapozót, mert ez nem fogja "megfojtani" a bőrödet, sokkal könnyebb, nem lesz ragacsos. A hátránya az lehet, hogy nem mindegyik ásványi termék fed annyira, mint a krémes dolgok
B: Létezik egy olyan termék, amit angolul "primer"-nek hívunk, ez az alapozó alá való alapozó. :) Ez egy általában színtelen, hígabb állagú anyag, ami teljesen sima felületet ad az alapozónak, illetve sokkal jobban kapaszkodik az alapozó, nem kenődik annyira. Ráadásul a legtöbb kifejezetten zsíros bőrre lett kifejlesztve. Ez sajnos olyan termék, ami nem olyan könnyen hozzáférhető, inkább a felső kategóriás márkák palettáján található meg. (pl. MAC, vagy ez) Találtam ilyesmit az Avonnál is, de nem tudom, hogy folyamatosan kapható-e.
C: Használj vízálló alapozót!

Ha átzsírosodna az arcod, akkor szedj szét egy papírzsepit, és egy réteggel itasd végig az arcod! Ne töröld, csak itasd! Vannak erre kifejlesztett termékek is, ez is inkább a felső kategóriás márkákra jellemző. Illetve a két népszerű drogérialáncban az Essence márkának is van ilyenje elvileg, de ezzel személyesen még nem találkoztam.

Ejtsünk szót a pirosítóról is: bánj csínján vele! A melegben amúgy is kipirulsz, ha a piros pofidon még egy erős pirosító is van, akkor orvost hívnak! Ezt a lépést elhagyhatod, vagy válassz valami nagyon finom színű krémes pirosítót. Ha nem érzed elég "színesnek" az arcod, akkor egy kis bronzpúderrel feldobhatod a végeredményt. Egy nagyobbacska ecsettel finoman simizd végig azokat a pontokat az arcodon, ahol a nap egyébként is barnítana!

3. Smink- szemek
Itt is érdemes rendesen megágyazni a szemfestéknek, használj szemfesték alapozót (pl. DM-Alverde), vagy krémes szemfestéket alapnak! Így nem kell 10 percenként ellenőrizned, hogy a helyén van-e a szemfestéked. A krémes szemfesték önmagában is jó választás melegben, nem csomósodik/kenődik olyan könnyen, illetve sok vízálló változat is létezik.
A szemceruzát és spirált is cseréld vízállóra, ha gondolod.
+ tipp: a sötét színeket nyáron/hőségben kerüld, mert sokkal feltűnőbben maszatolódnak, mint a világos színek! Ráadásul a világosabb színek nagyon szép kontrasztot adnak a frissen barnult bőröddel. (a szemceruzát akár el is hagyhatod)


4. Smink- száj
A nyári sminkhez szerintem elég egy színezett ajakápoló, vagy gyengéd szájfény. Ezeket akár a táskádban is tarthatod, és kenheted, ha kell.
Ha mégis valamilyen erősebb színre vágysz, használd valamelyiket:
A: Ésszerű választás a vízálló/csókálló termék választása. Személy szerint én ezeket nem annyira szeretem, mert valamennyire azért kopnak, cserébe javítani képtelenség. (csak a felső hámréteggel együtt jön le, akár darabokban)
B: Radírozd-hidratáld és alapozd az ajkaidat sminkelés előtt.
C: Régi trükk: rúzsozd ki a szád, szedj szét egy papírzsepit, 1 réteggel itasd fel a felesleges zsiradékot az ajkaidról, rúzsozz újra!

Ha feltűnt, akkor a napvédelemmel nem foglalkoztam. Szándékosan. A legtöbb alapozó, hidratáló eleve tartalmaz valamennyi napvédőt, szinte keresgélni kell azokat a termékeket, amikben nincs. Ahogyan nehéz tiszta bőrápolókat találni a polcokon, ugyanúgy vegyileg tiszta, vagy kevéssé terhelő sminkterméket még inkább nehéz, de nem lehetetlen! Az ilyen sminktermékek között is van az aranyár kategória, és van a megfizethető is. Egyiknél sem megy a minőség rovására a sminktermék "bio" vagy "natur" mivolta.Őszintén megmondom, hogy a felsőkategóriás sminkszerekkel nem vagyunk jóbarátok, ezért ezek minőségéről nem tudok véleményt nyilvánítani, viszont a kétbetűs drogéria ilyen termékcsoportja szerintem teljesen rendben van. Nagy előnye még, hogy a termékek nem tartalmaznak kémiai UV szűrőt, ezért pl. fényképeken is szép eredményt lehet elérni velük, nem csillog a páciens feje. A legjobb védelem az, ha nem éri az arcodat a nap! Hordj sapkát, kalapot, napszemüveget!
Ha strandra, vagy napozni mész, ne legyen rajtad smink!! Soha!


Hajrá, legyél szép kánikulában is, írd meg, hogy hogyan sikerült!

Sok sikert és szép kánikulás napokat kívánok!
Vera

Megjegyzések