A legkézművesebb szappankészítő tanfolyam

A Hidegen és trükkösen készült szappanok tanfolyam a legkézművesebb tanfolyamunk az összes közül!
A múltkori alkalomra nagyon jó csapat gyűlt össze! Mindannyian sokadszorra voltak már nálunk, és most is lelkesen gyúrták a szappanokat, és a nemezt...
 
De kezdjük sorjában: Ezen a tanfolyamon olyan dolgokat készítünk, amik bonyolultságuk és időigényességük miatt nem férne bele a kezdő tanfolyamba. Készítünk tehát habszappant és sószappant, de itt készül a nemezzel borított szappan is, és még igazi gyurmázásra is vállalkozunk. Mindenki azt csinál amihez kedve van, és ami leginkább érdekli.

A múlt heti tanfolyamra is sokan eljöttek. Ahogy az lenni szokott, az embereket előzetesen leginkább a sószappan és a habszappan izgatta legjobban.
Így érkeztek tehát, amikor leültünk az előadáshoz. Már mindenki ismert mindenkit, így a bemutatkozásra kevés szót fecséreltünk, mindenki a munkára akart koncentrálni.

Az előadásban azért elmondtam, hogy a nemezszappan az én kedvenc mosakodószerem, de itt a tanfolyamon most csk a tűnemezes változatát mutatom meg, mert a nedves nemezelés strapás, és hosszú dolog. Na erre Zsófi felkapta a fejét, hogy "nem úgy van az!" ő már csinált ilyet, és szerinte, nem olyan ördöngösség az! Mondtam, ok, - próbáljuk meg, ez úgyis olyan tanfolyam, mindenki azt csinál amihez kedve van. Így első programpontként elővettük a nemezelőkádat  és a nemezelőtűket, és hamarosan két-három szappant bújtattunk nemezzsákocskába. A csapat beleszeretett a nemezelésbe. A tűnemezelés is nagyon tetszett nekik, de az igazi sztár a nedves nemezelés lett. Két-három új technikát is kikísérleteztünk a helyszínen. Én ugyen nem szoktam ilyet csinálni, de most annyira magával ragadott ez a lelkesedés, hogy magam is szappant és gyapjút ragadtam, hogy egy csodaszép sárga-kék szappant készítsek.

 

 

Csak nehezen tudtam őket összehívni a sószappan készítéséhez.
A sószappant a bőrbetegségek elsődleges gyógyszere. Egyesíti magában a só és a szappan előnyeit a mosakodásban. Igazi, olcsón és könnyen elkészíthető csodaszer. Kezdő szappankészítőknek nem szoktuk ajánlani a keverését, mert könnyen morzsalékosodó, nehezen kezelhető a belőle készült szappan. De egy kis gyakorlattal bátran neki merhet állni bárki, aki már tud lúgot oldani... A trükkjét természetesen mindenki nagyon szeretné megtanulni, aki éppen nem nemezszappant csinál!
De a mostani társaság sokkal izgalmasabb volt annál, hogy a sószappan készítése a forgatókönyv szerint zajlott volna! Eszter azzal a kéréssel állt elő, hogy nem tudnánk-e tiszta olivaolajból sószappant csinálni. Ő úgy szeretné azt kipróbálni!
Nosza, elő az olivaolajat. Ha már lúd, legyen kövér! Próbáljuk az olivaszappant 38% vízzel csinálni, hadd lássuk mit változtat a só az olivaszappan nehéz érésén... Kiöntöttük hát az sószappant is.

Persze akkor már jött a habszappan. Eddigre nagyjából mindenki befejezte a nemezelést, és az újdonság felé fordult. Még a tanfolyam eleljén kiderült, hogy az elmúlt napokban elfogyott a shea-vaj, így a habszappanba nem fog jutni. Nem baj! Ez úgyis egy afféle kísérletezős tanfolyam! Tegyünk bele mangó vajat!
Na ezt nem kellett volna! Felvertük a habot (sokkal könnyebben ment, mint eddig bármikor), de aztán következett a feketeleves: a habszappan olyan gyorsan szilárdult meg, hogy 10-15 perc múlva már alig jött ki a habnyomóból! Gyorsan formába nyomkodtuk, hogy ne vesszen kárba: azért még úszni fog a vízen.
De azt, amiért csináltuk, sajnos nem sikerült kipróbálni. Így hát úgy döntöttünk, teszünk még egy próbát: Kevertünk két adag rendes, hidegen készült szappant, és összekevertük újra a habot. A hideg szappanokból tortát csináltunk, a habból pedig mintát tettünk a tetejére. Csodaszép torta lett! Ahányszor ránézek, annyiszor akarok beleharapni:


 




Már csak a szappangyurmáról nem esett szó, de azt ezen a tanfolyamon egyedül Éva csinálta. Egy nagyon aranyos kisbabát! ott van a nemezes kép közepén!
És most a tanfolyam eredményei még egyszer:
   

Megjegyzések