Receptek és a Nap

HősNőkBlogok
Ígértem pár receptet. Nem szaporítanám a szót, jöjjenek hát!


Rázókeverék
Ez egy kifejezetten folyós, csillogós napolaj lesz. Ami egyrészt azért jó, mert a csillogás még extra napvédelem, másrészt vízálló. Ez egy viszonylag olcsó változat.

50 ml kakaóvaj
100 ml finomítatlan növényi olaj (napraforgó, len, repce) Lehet csak az egyik, vagy keverve.
2-3 ek körömvirág olaj vagy sárgarépa olaj*
1-2 ek cinkoxid
illóolajok: levendula, menta, vanília (vagy egy vanília rúd)

A kakaóvajat gőz felett olvaszd fel, add hozzá a növényi olajokat! Ha már test meleg, akkor add hozzá az illóolajokat is! Töltsd be a keveréket abba az üvegbe/flakonba, amiben tárolni akarod majd. Legvégén add hozzá a cinkoxidot, és rázd össze! Ha nem vanília illóolajat használtál, akkor most merítsd bele a vanília rudat! Napozáskor megint össze kell majd ráznod, mert a cinkoxid leül az aljára.
(ötlet: www.antalvali.com) 
TIPP: *Kezdd azzal, hogy lereszelsz egy sárgarépát, egy tűzálló edénybe teszed, és leöntöd annyi olajjal, ami ellepi. Az egészet tedd a sütőbe 50-60 fokon kb 1 órára! Szűrd le! Ezzel el is készült a sárgarépa olajad. (ötlet: www.creativiky.hu)



Krémes napozó
Ez egy kevésbé olcsó, cserébe kevésbé olajos verzió. Az összetevőket gyógyszertárban, bioboltban, és webshopokban tudod beszerezni. (a kókusz-, shea-, kakaó és egyéb vajak olcsó beszerzésében tudok segíteni, írj emailt!)

50 ml kókusz olaj
50 ml kakaóvaj
50 ml repce-, napraforgó- vagy lenolaj
1-2 ek méhviasz
1 ek cinkoxid

A kókusz és kakaó vajat gőz felett olvaszd fel, add hozzá a méhviaszt is! Add hozzá a növényi olajat közben keverd folyamatosan! A végén keverd bele a cinkoxidot! Ennek a változatnak nincs illata, kifejezetten alkalmas gyerekeknek pl. 
TIPP: A vajak és a méhviasz, illetve a folyós anyagok arányával trükközhetsz, így be tudod állítani azt az állagot, ami a szívedhez közel áll. Ha aloéd nincs otthon, akkor helyettesítsd teával! A cinkoxidot helyettesítheted titánium dioxiddal is, mindkettőt gyógyszertárban kapsz.




Ebből kimaradt a répa, pótold gyorsan! A legegyszerűbb, ha kimész a piacra, veszel a nénitől vagy bácsitól csúnya, girbegurba répát, és megfelelő előkészítés után szépen megeszed! (azért a girbe-gurbát, mert az valószínűleg nem génkezelt, illetve nem tartalmaz növényvédőt és műtrágyát) Csak úgy, magában.
Ha uncsi, vagy csak szeretnél valami változatosságot, akkor próbáld ki valamelyiket:



Fokhagymás répasaláta
Ahány darab sárgarépa, annyi gerezd fokhagyma, és annyi darabka sajt (trappista vagy a kedvenced)
otthon készült majonéz
tejföl


Reszeld le a fokhagymát, sajtot, répát sajtreszelőn, vagy nagyobb lyukú reszelőn! (ebben a sorrendben a legkönnyebb utána elmosni a reszelőt, és fokhagyma szaga sem lesz!) Kanalanként adj hozzá annyi majonézt és tejfölt, ami szimpi. Kóstold meg, ha kell, kicsit sózd!


Mazsolás répasaláta
2 db nagyobbacska répa
1 marék mazsola
tört dió
majonéz
cukor/méz

A majonézt kevés cukorral vagy mézzel keverd ki, nem kell túlzásba vinni, csak egy kicsit édeskésnek kell lennie.Reszeld bele a répát! Tedd bele a megmosott mazsolát! Szórd meg a tetejét darabosra tört dióval!


Ezeket én magukban is nagyon szeretem, de mindkettő finom natúr sültek, grillcsirke, stb mellé.


Na, kedvet kaptál a napozáshoz?!

Megjegyzések