Tavaszi bőrápolás

Szombaton már egészen jó idő volt, az arcomon már megjelentek a menetrend szerűen előbújó nyári szeplők. Ez jelzi azt, hogy a téli bőrápolásról ideje átállni a tavaszi-nyári bőrápolásra.
Nekem sok trükköm nincs ezzel kapcsolatban, három kategóriát érintek most: a tavaszi arcpakolások, az UV védelem, és a szőrtelenítéssel kapcsolatos bőrápolás.


Találtam Anyukámnál egy kis könyvet, ami otthon elkészíthető bőrápolók receptjeit tartalmazza. Évszak és bőrtípus szerint lebontva. A címe: "Biokozmetika-otthon", a kiadás dátuma 1991. Akkoriban nagyon mást értettünk "bio" alatt, mint most. Maradjunk annyiban, hogy a következő három pakolás házi. :)

Száraz bőrre: fél fej salátát, 1 ek tejszínnel és egy tojássárgájával turmixoljunk össze, és kenjük az arcunkra! 10 perc után mossuk le! Tápláló, ránctalanító hatású. (garantáltan mocsári szörny leszel, akkor kend fel, amikor senki nem kap szívrohamot tőled)
Zsíros bőrre: reszeljünk le 1-2 sárgarépát, nyomjuk ki a levét. Kukorica keményítővel keverjünk belőle kenhető állagú krémet. Kenjük az arcunkra, és 10 perc után mossuk le!
Normál bőrre: A fenti pakolást kicsit sűrűbbre keverjük, és tejföllel lazítjuk. Alkalmazása ugyanaz.

Fontos kérdés, az UV védelem. Az én személyes véleményem az, hogy a Nap nem gonosz, nem lesz mindenki rákos, aki kimegy a napsütésbe, csak mint mindennel a világon, ezzel is ésszel kell élni. A napfény hatására indulnak be a szervezetünkben azok a folyamatok, amik a D vitamin előállításáért felelősek. Ennek a vitaminnak pl. a rák megelőzésében nagyon fontos szerepe van. A napfény kell nekünk!
Az is igaz, hogy ha huzamosabb ideig tartózkodik az ember a napon, annak számos káros mellékhatása lehet. (leégés, a bőr öregedése, stb) Az elv itt is csak annyi, hogy NE VIDD TÚLZÁSBA!
Az én tavaszi receptem: ha süt a nap, akkor délelőtt vagy délután 10-15 perc napfürdő. Délben, illetve ennél hosszabb ideig nem ülök kint a napon, nincs értelme. Később a strandolásokhoz, illetve kirándulásokhoz természetes UV védelem, pl EZ. Tényleg szép barna leszel tőle, és nem égsz le!

A szőrtelenítés! Van, aki 12 hónapon át gyakorolja, van, aki csak olyankor, amikor jobban szem előtt van. Azt mondanom sem kell már, hogy a fertőtlenítés nagyon fontos, bármilyen technikát is alkalmazol. Sok kellemetlenségtől kíméled meg magad!
A szőrtelenítés után használj hidratáló, nyugtató olajkeveréket, vagy kifejezetten erre a célra használatos kozmetikumot.
Egy plusz segítség még: a szőrtelenítések között radírozz! Ezt minden tájékon alkalmazhatod, selymesebb lesz a bőröd, és a benövések esélye is csökken. Egy kozmetikai lapban egyszer ezt olvastam a bőrradírokkal kapcsolatban: ha olyan érzés, mintha smirglivel dörzsölnéd magad, akkor az eredmény is olyan lesz, mintha smirglivel dörzsölted volna magad. Magyarul: nem az a jó bőrradír, ami fáj, és dörzsöl. Nagyon finom szemcséjű, jó összetételű terméket válassz!

Most már készen vagy!
Élvezd a napsütést, és a jó időt. (remélem most már hamarosan tényleg lesz)

Megjegyzések