Szőrnövekedés A-Z

Ha már szőrtelenítő termék forgalmazására adtam a fejem, gondoltam ideje lenne egy kis okosságot elhinteni a szőrről, például. Biológia óráról gondolom sejlik már a bőr szerkezete, mindenféle fura elnevezés...a szőrről magáról viszont nem sokat tanultunk.
Az már biztos, hogy bizonyos életkor felett az ember testét szőrszálak borítják. Akár akarja, akár nem. Kinek több, kinek kevesebb adatik; ráadásul testtájanként is lehet eltérés a szőrszálak mennyiségében. Ha nem bolygatjuk a szőrszálakat, akkor meglepő módon elég sokáig élnek, mármint a méreteikhez képest (6-12 hónap). Életfázisaik nagyon hasonlóak a hajszálakéhoz, elkezdenek növekedni, pompáznak egy ideig, utána pedig kihullanak, a következőképpen:
  1. Növekedési, vagy tudományosan "anagén" szakasz. Ebben a szakaszban a szőrszál javarészt a bőrfelszín alatt tartózkodik, és erősen ragaszkodik a szőrhagymához. Ebben a szakaszban indul el a borostásodás. A borotván kívül nagyon kevés szőrtelenítési eljárás képes sima bőrt garantálni.
  2. Átmeneti vagy "katagén" szakasz. Ilyenkor már bizonyossággal állíthatjuk, hogy valamit bizony kezdeni kell a bundával, hónaljkutyával, a szőrszál tisztán tapintható és látható a bőrfelszín felett. A szőrszál ilyenkor már nem növekszik, csak szép lassan elkezd leválni a szőrhagymáról. A szőrtelenítő eljárások nagy része ezen a fronton kapcsolódik be a harcba, hiszen az eszközök most már biztonságosan meg tudják ragadni a szőrszálakat.
  3. Nyugalmi vagy "telogén" szakasz. A szőrszál ebben a szakaszban levált a szőrhagymáról, már csak az a dolga, hogy kihulljon.
Ezek a fázisok testtájanként különböző ideig tarthatnak, és persze párhuzamosan futnak. (ezért van az, hogy aki pl borotvál, az naponta teheti szinte, mert másnapra már lesz olyan anagén szakaszban levő szál, ami éppen kibújt...)
Az anagén szakaszban levő szálakat kezelni képes eljárások között van például a cukorpaszta is.


Ha szeretnél többet megtudni, vagy vásárolni, kattints ide!

Megjegyzések